Składniki:
Ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 70 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa waniliowa:
- 100 ml mleka
- 1 żółtko
- 30 g cukru
- 1 op. cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki pszennej
- szczypta soli
- ok. 1 kg śliwek (przekrojone na połówki, wydrylowane)
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki szybko zagniatamy do momentu połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Po schłodzeniu ciasto wykładamy na formę do tarty (ok. 26 cm), nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub obciążnikami do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C przez 20 min. Następnie zdejmujemy papier z obciążnikiem i pieczemy kolejne 5 minut.
Składniki na masę waniliową dokładnie wymieszać ze sobą. Na dno podpieczonej tarty układamy połówki śliwek, a następnie wylewamy masę waniliową. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 min. w 170 st.C. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
zabieram przepis bo śliwki w tym roku obrodziły więc oprócz kompotów zrobię sobie pyszne ciasto :) dzięki za przepis
OdpowiedzUsuńoszalałam patrząc na samo zdjęcie ... no i nie podarowałam :) spróbowałam :) REWELACJA :* ogromna za przepis :) od dzisiaj wchodzi na listę ulubionych wypieków :)
OdpowiedzUsuń