Widząc te ciasto na wielu blogach postanowiłam w końcu zrobić je sama...
u mnie z małym dodatkiem w postaci siekanych orzechów włoskich...
Pyszne! i super do wzięcia ze sobą jako słodką przekąskę zamiast batona.
Składniki na ciasto:
- 175 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 50 g cukru
Składniki na toffi:
- 400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
- 50 g masła
- 50 g brązowego cukru
- garść posiekanych orzechów włoskich (lub innych ulubionych)
lub
- puszka gotowej masy kajmakowej ok.500 g
Na patelni rozpuścić masło, cukier i mleko. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna być złocista i gęsta*. Gotową masę wylać na wierzch ciasta, wyrównać i posypać posiekanymi orzechami, odstawić do wystudzenia.
Składniki na polewę czekoladową:
- 150 g mlecznej czekolady
- 50 g masła
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Mieszać chwilę aż składniki się połączą. Polewę wylać na masę kajmakową i pozostawić do wystygnięcia. Można włożyć do lodówki.
Gotowe, schłodzone ciasto można pokroić na kwadraty i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
* można zrobić test czy masa jest wystarczająco gęsta: szklany spodek wstawić do zamrażalnika, żeby się mocno schłodził. Następnie wyłożyć trochę masy i wstawić ponownie do zamrażalnika na kilka minut. Po schłodzeniu można sprawdzić gęstość masy.
Aż chce się schrupać to ciasto ! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda, chyba też zrobię sobie takie ciasto, wygląda na szybkie do wykonania:)
OdpowiedzUsuńw miarę szybko się go robi jeśli stosuje się gotową masę kajmakową
UsuńSłodko mi od samego patrzenia na nie :))
OdpowiedzUsuńłał! bardzo fajne!!:)
OdpowiedzUsuńTO SAME PYSZNOŚCI I BARDZO APETYCZNIE WYGLĄDA!
OdpowiedzUsuń