Pozorne lecz bardzo smaczne i syte danie.
Na pewno posmakuje nie tylko fanom serów pleśniowych.
Warto spróbować! :)
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula, posiekana w kostkę
- 600 g pieczarek, umytych, obranych i pokrojonych w plasterki
- 200 g śmietany 18%
- 250 g sera pleśniowego camembert
- 2 łyżki mąki pszennej
- 40 g masła
- sól i pieprz
- przyprawa uniwersalna np. vegeta
- 1 op. makaronu (np. tagliatelle, rurki, świderki)
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, dodajemy cebulę i dusimy, aż się zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki i dusimy. Gdy pieczarki zmiękną dodajemy pokrojony ser, mieszając do momentu aż się rozpuści. Sos zagęszczamy śmietaną wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Gotowy sos podajemy z makaronem przygotowanym według przepisu na opakowaniu.
Smacznego!
wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuń