Kolejna propozycja dla fanów szpinaku,
jak i tych co za nim nie przepadają.
W przepisie użyłam sosu do szpinaku - sosu do warzyw na ciepło Knorr.
Dzięki takim dodatkom szpinak jest ciekawszy w smaku
i zjadliwy dla tych co szpinaku nie jedzą, tak jak my :)
U mnie ta wersja zagości na stałe.
- 250 g mąki
- 125 g masła lub margaryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
Mąkę posiekać z masłem, dodać sól i jajko. Szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5 cm i wyłożyć ciastem formę do tarty. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 15 min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 15-20 min. aż ciasto się zarumieni. Odstawić do ostudzenia.
Składniki na farsz:
- ok. 500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 250 g twarogu wędzonego (użyłam Pilos z Lidl)
- sos do warzyw na ciepło Knorr - do szpinaku
- 100 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 25 g startego lub posiekanego żółtego sera
Cebulę posiekać i dusić na maśle do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek i chwilę go podsmażyć. Dodać szpinak i dusić, aż woda odparuje. Szpinak odstawić do przestudzenia. Śmietanę wymieszać z jajkami, sosem do szpinaku Knorr, gałką muszkatołową i serem wędzonym. Wymieszać z ostudzonym szpinakiem i wyłożyć na spód tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut. 10 min. przed końcem pieczenia posypać serem żółtym.
Smacznego!
i smakowało :) polecam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie połączenie ! :)
OdpowiedzUsuńWitam. Świetna strona. Cieszę się, że na nią trafiłem.
OdpowiedzUsuńAdministrator zrobił kawał dobrej roboty.
Check out my homepage :: moderowany
Robiłam kilka razy i wychodzi za każdym razem -polecam
OdpowiedzUsuńPs. nigdzie nie dostałam sosu do warzyw ,ale sama zrobiłam