23 listopada 2013

Tarta ze szpinakiem i wędzonym twarogiem


 Kolejna propozycja dla fanów szpinaku,
jak i tych co za nim nie przepadają. 
W przepisie użyłam sosu do szpinaku - sosu do warzyw na ciepło Knorr.
Dzięki takim dodatkom szpinak jest ciekawszy w smaku
i zjadliwy dla tych co szpinaku nie jedzą, tak jak my :)
U mnie ta wersja zagości na stałe. 

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
Mąkę posiekać z masłem, dodać sól i jajko. Szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5 cm i wyłożyć ciastem formę do tarty. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 15 min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 15-20 min. aż ciasto się zarumieni. Odstawić do ostudzenia.


Składniki na farsz:
  • ok. 500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 250 g twarogu wędzonego (użyłam Pilos z Lidl)
  • sos do warzyw na ciepło Knorr - do szpinaku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 25 g startego lub posiekanego żółtego sera

Cebulę posiekać i dusić na maśle do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek i chwilę go podsmażyć. Dodać szpinak i dusić, aż woda odparuje. Szpinak odstawić do przestudzenia. Śmietanę wymieszać z jajkami, sosem do szpinaku Knorr, gałką muszkatołową i serem wędzonym. Wymieszać z ostudzonym szpinakiem i wyłożyć na spód tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut. 10 min. przed końcem pieczenia posypać serem żółtym. 

Smacznego!






4 komentarze:

  1. Uwielbiam takie połączenie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Świetna strona. Cieszę się, że na nią trafiłem.
    Administrator zrobił kawał dobrej roboty.

    Check out my homepage :: moderowany

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam kilka razy i wychodzi za każdym razem -polecam
    Ps. nigdzie nie dostałam sosu do warzyw ,ale sama zrobiłam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...