Bliny z sosem pieczarkowym to szybki i smaczny obiad,
szczególnie dla lubiących kopytka,
gdyż robione są z tego samego ciasta.
Składniki:
- 500 g ziemniaków mączystych, ugotowanych, dobrze wystudzonych (najlepiej ugotować dzień wcześniej i schłodzić przez noc w lodówce)
- 180 g mąki pszennej
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
Ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, kaszę, jajko i sól. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto podzielić na pół, uformować gruby wałek (takiej grubości jakiej wielkości mają być placki) i kroić ostrym nożem plastry grubości ok. 1 cm. W razie potrzeby podsypywać mąką. W ten sposób otrzymamy gotowe do smażenia placki. Smażyć na oleju na złoty kolor.
Sos pieczarkowy:
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka lubczyku
Bliny podawać polane sosem pieczarkowym.
moja babcia, która serwowała nam to danie nazywała je "placki z grzybami"; placki z grzybami są jedną z tych rzeczy, które już zawsze będą przypominały mi babcię Neli; smakują obłędnie i są proste ... ech, a już miałam plany na jutrzejszy obiad :o)
OdpowiedzUsuńmi również kojarzą się z dzieciństwem.... może dlatego, że nigdy ich nie lubiłam :) a teraz wprost przeciwnie, to jedno z moich ulubionych dań obiadowych :)
Usuń