Świetny olej aromatyzowany, idealny do sałatek, sosów i marynat...
Składniki:
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego
- garść świeżych listków bazylii, drobno posiekanej
- 0,5 l dobrej jakości oleju lub oliwy z oliwek
Zioła wsypać do butelki i zalać olejem. Odstawić w ciemne miejsce na kilka dni aby nabrał aromatu. Po tygodniu można olej odcedzić od ziół i przechowywać w ciemnym miejscu nawet do kilku miesięcy, o ile nie zostanie wcześniej zużyty :)
Analogicznie można zrobić aromatyzowaną oliwę czosnkiem lub innymi ulubionymi dodatkami.
Analogicznie można zrobić aromatyzowaną oliwę czosnkiem lub innymi ulubionymi dodatkami.
ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńolej pewnie bardzo aromatyczny, ale mnie zachwyciło - przyznam się - zdjęcie. bardzo optymistyczne!
OdpowiedzUsuńolej bardzo smaczny do pizzy czy sałatek.... w porównaniu ze sklepowym kosztuje niewiele, a zrobić warto :)
Usuń