Kolejny pyszny chlebek, tym razem z dodatkiem ugotowanej kaszy jęczmiennej.
Składniki na 1 chlebek:
Dzień przed pieczeniem chleba przygotować zaczyn:
- 3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550)
- 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
- 2/3 szklanki wody
- 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Wszystkie składniki zmieszać w naczyniu. Owinąć szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc.
Następnego dnia przygotować:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szkl. ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki uprażonego siemienia lnianego
- 1 łyżkę oliwy
- 1 czubata łyżeczka soli
Do zaczynu dodać wodę, kaszę, siemię, mąkę i sól. Wymieszać do połączenia składników. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut.
Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć chleb z formy. Dalej studzić chleb na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!