15 marca 2014

Smażone pierogi ruskie



Oj, były pyszne!
Pierogi usmażone w głębokim oleju warte są grzeszku,
aby choć raz zjeść je w tej wersji. 
Cóż mam powiedzieć: lepszych nie jadłam!
Tak smakowały jak wyglądały :)
Polecam!

Składniki na 20 bardzo dużych pierogów: 
(moje były wielkości pięści :)

Ciasto: 
  • 250 g ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 560 g mąki pszennej
  • 4 łyżki oleju
Wszystkie składniki na ciasto dobrze wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne. 

Farsz: 
  • 600 g ziemniaków, ugotowanych i wystudzonych
  • 500 g twarogu
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 150 g cebuli, pokrojonej w kostkę i usmażonej
  • sól i pieprz do smaku
Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek. Wykrawać krążki szklanką, na każdy placek nałożyć farsz i zlepiać pierogi.

Gotowe pierogi smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do temp. 180 st.C z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju odsączyć na ręczniku papierowym. 

Podawać ze smażoną cebulką lub skwarkami. 

Smacznego!







2 komentarze:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...