Oj, były pyszne!
Pierogi usmażone w głębokim oleju warte są grzeszku,
aby choć raz zjeść je w tej wersji.
Cóż mam powiedzieć: lepszych nie jadłam!
Tak smakowały jak wyglądały :)
Polecam!
Składniki na 20 bardzo dużych pierogów:
(moje były wielkości pięści :)
Ciasto:
- 250 g ciepłej wody
- 1 jajko
- 560 g mąki pszennej
- 4 łyżki oleju
Wszystkie składniki na ciasto dobrze wyrobić, aż będzie gładkie i elastyczne.
Farsz:
- 600 g ziemniaków, ugotowanych i wystudzonych
- 500 g twarogu
- 2 łyżki kaszy manny
- 150 g cebuli, pokrojonej w kostkę i usmażonej
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto na pierogi rozwałkować na cienki placek. Wykrawać krążki szklanką, na każdy placek nałożyć farsz i zlepiać pierogi.
Gotowe pierogi smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do temp. 180 st.C z obu stron na złoty kolor. Nadmiar oleju odsączyć na ręczniku papierowym.
Podawać ze smażoną cebulką lub skwarkami.
Smacznego!
Rewelacyjnie wyglądają...
OdpowiedzUsuńa smakowały jeszcze lepiej :)
Usuń