05 marca 2014

Pstrąg z piekarnika z pieczonymi ziemniaczkami


Ryba są zdrowe to każdy wie. 
Chociaż my za nimi nie przepadamy
to od czasu do czasu należy zastąpić kapsułki prawdziwą Omegą :)
Pstrąg w pietruszce z dodatkiem czosnku i cytryny
świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami. 

   
 Danie dla 2 osób:

  • 2 tuszki surowego, wypatroszonego i oczyszczonego pstrąga
  • pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • kilka plasterków cytryny
  • 700 g ziemniaków
  • kilka łyżek oleju rzepakowego
  • przyprawa do ziemniaków
Rybę dokładnie oczyścić i umyć. Każdy bok ryby ponacinać ukośnie kilka razy.
Oprószyć solą i pieprzem. Pietruszkę, posiekany czosnek, sok z cytryny i 2 łyżki oleju wymieszać ze sobą. Taką papką natrzeć rybę wewnątrz jak i w nacięciach. Do środka ryby włożyć plasterki cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać każdą rybę 1 łyżeczką oleju i przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Tak przygotowaną rybkę włożyć do lodówki, najlepiej na kilka godzin, aby się przegryzła. Ziemniaki obrać i pokroić na "ćwiartki", włożyć do miski, wymieszać z 2 łyżkami oleju i posypać przyprawą do ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st.C z termoobiegiem przez ok. 1 godz. razem z rybą. 20 minut przed końcem pieczenia rybkę odkryć z folii, aby się przyrumieniła.








2 komentarze:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...