Ryba są zdrowe to każdy wie.
Chociaż my za nimi nie przepadamy
to od czasu do czasu należy zastąpić kapsułki prawdziwą Omegą :)
Pstrąg w pietruszce z dodatkiem czosnku i cytryny
świetnie komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami.
- 2 tuszki surowego, wypatroszonego i oczyszczonego pstrąga
- pęczek natki pietruszki, posiekanej
- 3-4 ząbki czosnku
- sok z połowy cytryny
- kilka plasterków cytryny
- 700 g ziemniaków
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- przyprawa do ziemniaków
Rybę dokładnie oczyścić i umyć. Każdy bok ryby ponacinać ukośnie kilka razy.
Oprószyć solą i pieprzem. Pietruszkę, posiekany czosnek, sok z cytryny i 2 łyżki oleju wymieszać ze sobą. Taką papką natrzeć rybę wewnątrz jak i w nacięciach. Do środka ryby włożyć plasterki cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać każdą rybę 1 łyżeczką oleju i przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Tak przygotowaną rybkę włożyć do lodówki, najlepiej na kilka godzin, aby się przegryzła. Ziemniaki obrać i pokroić na "ćwiartki", włożyć do miski, wymieszać z 2 łyżkami oleju i posypać przyprawą do ziemniaków. Tak przygotowane ziemniaki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st.C z termoobiegiem przez ok. 1 godz. razem z rybą. 20 minut przed końcem pieczenia rybkę odkryć z folii, aby się przyrumieniła.
taką rybkę to ja lubię:)
OdpowiedzUsuńmm rybka wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuń