Szybki i prosty biszkopt przełożony masą z mleka w proszku. W sam raz na pyszną, słodką przekąskę w szkole, pracy czy w domu. Idealna również do podania gościom.
Kiedy nachodzi mnie ochota na słodycze, lubię zrobić coś szybkiego, prostego i nowego :) Rezultatem ostatnich zachcianek była Mleczna Kanapka inspirowana Moimi Wypiekami.
Składniki na kakaowy biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka i olej. Wymieszać. Dodać przesiane mąki, kakao i proszek do pieczenia. Wyłożyć na blaszkę o wymiarach ok. 25x35 lub tortownicy ok. 26cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 170 st.C ok 30 minut, do suchego patyczka.
Składniki na mleczną masę:
- pół szklanki mleka
- 2 szklanki mleka w proszku ('niebieskiego', pełnego)
- 2/3 szklanki cukru
- 250 g masła
- 16 g cukru wanilinowego
Biszkopt przekroić na 2 blaty i przełożyć masą.
Składniki na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 70 g masła
Masło i czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Gotową polewą polać ciasto.
"Masło utrzeć i powoli dodawać syrop mleczny dalej ucierając. Dodać przesiane mleko w proszku i utrzeć do gładkości. " utrzec w sensie ze mozna to zmiksowac normalnie mikserem?
OdpowiedzUsuńdokłdnie, cały czas miksując, ucierając mikserem :)
Usuń