Obiecane Mrowisko. Jest to słodki przysmak pochodzący z suwalszczyzny a nawet można by powiedzieć, że z Litwy. Przygotowuje się je z bardzo prostego w wykonaniu ciasta, bo składającego się z jajek i mąki :) Ciasto cieniutko rozwałkowane, niemalże przeźroczyste, kroimy na długie trójkąty i smażymy na gorącym tłuszczu, pod wpływem którego ciasto błyskawicznie puchnie, stając się bardzo chrupiące.... a wszystko to niedbale poukładane na talerzu, oblane płynnym miodem, posypane makiem, wiórkami kokosowymi i rodzynkami... Proste! Prawda?! :)
Składniki na ciasto:
(porcja na 4 osoby)- 3 jajka
- mąka pszenna (tyle ile wchłoną jaja)
- szczypta soli
Dodatkowo:
- rodzynki
- mak
- wiórki kokosowe
- miód płynny
Do jajek stopniowo dodawać mąkę. Zagniatając ciasto podsypywać mąką, aż do uzyskania gęstości ciasta na pierogi. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie podzielić ciasto na części i rozwałować na natłuszczonym olejem blacie, najcieniej jak się da. Ciasto ma być niemalże przeźroczyste. Im cieniej rozwałkowane, tym ciasto po usmażeniu wychodzi bardziej spuchnięte i chrupiące. Następnie, najlepiej nożem do pizzy wykrawać długie paski, jak na faworki. Smażyć na głębokim, gorącym tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Usmażone faworki układać warstwami na talerzu, polać płynnym miodem, posypać makiem, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Postępować tak z każdą warstwą faworków, aż do utworzenia kopczyka.
Smacznego!
Pyszne miałam przyjemność skosztować...
OdpowiedzUsuńSame słodkości... Świetny blog i przepisy. Zabieram się do mrowiska
OdpowiedzUsuńpolecam szczególnie w karnawale zamiast faworków :) są bardziej kruche i delikatne gdy są cieniutko rozwałkowane....
UsuńŚwietny pomysł na karnawałową przekąskę na słodko! Polecam również wersję na słono, czyli w towarzystwie różnych dipów :)
OdpowiedzUsuń