17 stycznia 2013

Mrowisko


Obiecane Mrowisko. Jest to słodki przysmak pochodzący z suwalszczyzny a nawet można by powiedzieć, że  z Litwy. Przygotowuje się je z bardzo prostego w wykonaniu ciasta, bo składającego się z jajek i mąki :) Ciasto cieniutko rozwałkowane, niemalże przeźroczyste, kroimy na długie trójkąty i smażymy na gorącym tłuszczu, pod wpływem którego ciasto błyskawicznie puchnie, stając się bardzo chrupiące.... a wszystko to niedbale poukładane na talerzu, oblane płynnym miodem, posypane makiem, wiórkami kokosowymi i rodzynkami... Proste! Prawda?! :)


Składniki na ciasto: 

(porcja na 4 osoby)
  • 3 jajka
  • mąka pszenna (tyle ile wchłoną jaja)
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • rodzynki
  • mak
  • wiórki kokosowe
  • miód płynny

Do jajek stopniowo dodawać mąkę. Zagniatając ciasto podsypywać mąką, aż do uzyskania gęstości ciasta na pierogi. Ciasto zawinąć w folię i odstawić na 30 minut aby odpoczęło. Po tym czasie podzielić ciasto na części i rozwałować na natłuszczonym olejem blacie, najcieniej jak się da. Ciasto ma być niemalże przeźroczyste. Im cieniej rozwałkowane, tym ciasto po usmażeniu wychodzi bardziej spuchnięte i chrupiące.  Następnie, najlepiej nożem do pizzy wykrawać długie paski, jak na faworki. Smażyć na głębokim, gorącym tłuszczu na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Usmażone faworki układać warstwami na talerzu, polać płynnym miodem, posypać makiem, wiórkami kokosowymi i rodzynkami. Postępować tak z każdą warstwą faworków, aż do utworzenia kopczyka.

Smacznego!


Bardzo Tłusty Czwartek 2014

4 komentarze:

  1. Pyszne miałam przyjemność skosztować...

    OdpowiedzUsuń
  2. Same słodkości... Świetny blog i przepisy. Zabieram się do mrowiska

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam szczególnie w karnawale zamiast faworków :) są bardziej kruche i delikatne gdy są cieniutko rozwałkowane....

      Usuń
  3. Świetny pomysł na karnawałową przekąskę na słodko! Polecam również wersję na słono, czyli w towarzystwie różnych dipów :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...