23 stycznia 2013

Gulasz mięsny



Kolejna propozycja dla mięsożerców - gulasz mięsny. 

porcja dla 2 osób: 

  • ok. 500 g mięsa na gulasz 
  • marchewka
  • kostka rosołowa
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 4 łyżki śmietanki
  • sól i pieprz


Mięso umyć i pokroić w kostkę. Obtaczyć w mące i smażyć na złoty kolor na mocno rozgrzanej patelni z dodatkiem odrobiny tłuszczu. Kiedy mięso się zarumieni przełożyć do garnka i zalać wodą przykrywając mięso. Dodać startą na tarce marchewkę, listki laurowe,  ziele angielskie i pół kostki rosołowej. Tak dusić pod przykryciem do miękkości mięsa ok.30-40 min. Kiedy mięso będzie miękkie doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać śmietankę i chwilę jeszcze podgrzewać do zagotowania. 

Podawać z ziemniaczkami lub ulubioną kaszą. Najlepiej smakuje w obecności kiszonego ogórka. 

Smacznego!


1 komentarz:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...