Pyszne i szybkie danie na obiad. Karkóweczka z pieca z dodatkiem aromatycznych ziół prowansalskich z cebulą i czosnkiem. Podana z kaszą gryczaną i surówką z kapusty pekińskiej z ogórkiem kwaszonym.
porcja na 2 osoby:
- 4 plastry karkówki (pokroić na grubość ok. 1,5 cm)
- duża cebula
- ząbek czosnku
- zioła prowansalskie
Karkówkę posolić i popieprzyć :) Rozgrzać mocno patelnię z odrobiną oleju. Położyć plastry karkówki na patelnię i przysmażyć na złoto. Przewrócić na drugą stronę. Na mięso dodać pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Podsmażyć chwilę do przyrumienienia mięsa i przełożyć do żaroodpornego naczynia, przyprawić ziołami prowansalskimi, przykryć i piec 40 min. w temp. 180 st. C. Dla tych co nie mają naczynia z pokrywką można zastosować rękaw do pieczenia.
Podawać z ulubionymi dodatkami, może to być kasza gryczana lub tradycyjnie - z ziemniakami i surówką.
Smacznego!
pyszny i aromatyczny obiadek:) a co ważne dla mnie - nieskomplikowany:) Twój blog idealnie trafia w moje kubki smakowe:)
OdpowiedzUsuńWitam w blogosferze i dam malutką radę - fajnie by było dodać opcję obserwatorów - ułatwia śledzenie wielu blogów:)
dzięki za dobre słowo. Co do Google+ to dopiero zaczynam to rozkminiać i przyznam się, że nie bardzo rozumiem o co w tym chodzi, ale mam nadzieję, że wkrótce będzie połączone z blogiem. pozdrawiam
Usuń