Z okazji Światowego Dnia Pieczenia mam dla Was kolejne letnie ciasto.
Szybkie, łatwe, smaczne i kolorowe! :)
Przepis w oryginale możecie zobaczyć tutaj.
Moja wersja jest lekko zmodyfikowana :)
Składniki na biszkopt:
- 125 g margaryny
- 150 g cukru
- 170 g mąki
- 3 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki mleka
- 500 ml śmietanki kremówki( 4x125 ml)
- 4 galaretki o różnych kolorach
- delicje na wierzch (opcjonalnie)
1.Margarynę utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszaną z proszkiem dodawać do masy na przemian z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
2.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 21 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30-35 min.
3.Upieczony biszkopt wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół.
4.Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Zostawić do wystygnięcia.
5. Ubić ok. 125 ml śmietanki kremówki ale nie na sztywno, dodać gęstniejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wylać masę na pierwszą połowę biszkoptu i wstawić do lodówki. Kiedy masa jest już zastygnięta postąpić tak samo z kolejną warstwą. Wyłożyć drugi biszkopt i kolejno wylewać następne warstwy śmietankowo-galaretkowe. Wierzch* zalać tężejącą galaretką i wstawić ciasto do lodówki.
* opcjonalnie na ostatnią warstwę śmietanowo-galaretkową można położyć delicje i dopiero zalać galaretką.
#bakebrave
Naprawdę kolorowy i bajeczny:)
OdpowiedzUsuńŻyczę wysokich lokat :)
Faktycznie kolorowo! :D W sam raz na lato, które już za oknem :)
OdpowiedzUsuńDzięki za udział w akcji!
ale kolorowy:) super:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuń