19 maja 2013

Światowy Dzień Pieczenia 2013 r.




Z okazji Światowego Dnia Pieczenia mam dla Was kolejne letnie ciasto. 
Szybkie, łatwe, smaczne i kolorowe! :)
Przepis w oryginale możecie zobaczyć tutaj.  
Moja wersja jest lekko zmodyfikowana :)


Składniki na biszkopt:

  • 125 g margaryny
  • 150 g cukru
  • 170 g mąki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki mleka


Składniki na kolorowe masy:
  • 500 ml śmietanki kremówki( 4x125 ml)
  • 4 galaretki o różnych kolorach
  • delicje na wierzch (opcjonalnie)

1.Margarynę utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać jajka. Mąkę wymieszaną z proszkiem  dodawać do masy na przemian z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.


2.Ciasto przełożyć do wysmarowanej tortownicy o średnicy 21 cm. Piec w temperaturze 170 stopni przez 30-35 min.

3.Upieczony biszkopt wyjąć i ostudzić. Zimny przekroić na pół.

4.Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody. Zostawić do wystygnięcia. 

5. Ubić ok. 125 ml śmietanki kremówki ale nie na sztywno, dodać gęstniejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wylać masę na pierwszą połowę biszkoptu i wstawić do lodówki. Kiedy masa jest już zastygnięta postąpić tak samo z kolejną warstwą. Wyłożyć drugi biszkopt i kolejno wylewać następne warstwy śmietankowo-galaretkowe. Wierzch* zalać tężejącą galaretką i wstawić ciasto do lodówki.

* opcjonalnie na ostatnią warstwę śmietanowo-galaretkową można położyć delicje i dopiero zalać galaretką. 

#bakebrave


4 komentarze:

  1. Naprawdę kolorowy i bajeczny:)
    Życzę wysokich lokat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie kolorowo! :D W sam raz na lato, które już za oknem :)

    Dzięki za udział w akcji!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...