Ciasto pyszne, idealne na letnie dni.
Dzięki dodatkowi twarogu zadowoli sernikożerców :)
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 1/2 szkl. mąki
- szczypta soli
Białka oddzielić od żółtek i ubijać z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodawać powoli cukier. Gdy białka będą ubite na sztywną pianę, dalej ucierając dodawać po jednym żółtku. Następnie przesianą mąkę i delikatnie wymieszać uważając aby nie rozbić białek. Tak przygotowane ciasto upiec w 180 st.C przez ok. 40 minut. Ostudzić. Zimny biszkopt nasączyć jedną rozpuszczoną galaretką truskawkową i włożyć do lodówki, aby zastygł. Tak przygotowany biszkopt pokroić w kostkę.
Do wykonania ciasta potrzebujemy:
- 2 galaretki Winiary truskawkowe (rozpuszczone oddzielnie w 1 szkl. gorącej wody)
- 0,5 kg twarogu półtłustego
Twaróg dokładnie wymieszać z rozpuszczoną w 1 szkl. wody galaretką.
- 1 galaretkę Winiary Blue Curacao (rozpuszczona w 1 szkl. gorącej wody)
- 1 galaretkę Winiary Pina Colada (rozpuszczona w 1 szkl. gorącej wody)
- 1 galaretkę Winiary Pink Margarita (rozpuszczona w 1 szkl. gorącej wody)
- 1 galaretkę Winiary Mojito (rozpuszczona w 1 szkl. gorącej wody)
Galaretki ostudzić i odstawić do zastygnięcia. Skrzepnięte galaretki pokroić w kostkę i wymieszać.
Wykonanie:
W dużej misce lub naczyniu szklanym układać na przemian pokrojony biszkopt, galaretki i polewać masą twarogowo-galaretkową. Układać tak warstwy, aż do wykończenia składników. Wstawić do lodówki, aby wszystko zastygło.
Smacznego!
Smacznego!
Pierwszy raz widzę takie zmyślne cudo :) Wygląda świetnie. Gratuluję kreatywności. Świetny przepis.
OdpowiedzUsuńCiasto mojego dzieciństwa.Dziekuję za przypomnienie.Właśnie robię te ciasto.
OdpowiedzUsuń