24 grudnia 2013

Makowiec zwijany - tradycyjny

 

Na pewno na żadnym świątecznym stole nie może zabraknąć 
tego tradycyjnego wypieku :)

Składniki na 3 makowce: 

Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 kostki miękkiego masła
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 50 g świeżych drożdży
  • 160 g śmietany 18% (1/2 szkl.)
 Drożdże rozkruszyć w misce, dodać pozostałe składniki prócz mąki. Zmiksować mikserem. Dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ma być elastyczne i nie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypywać mąką. Wyrobione ciasto odstawić do lodówki na 30 min. 


Masa makowa*
  • 500 g maku
  • 170 g drobnego cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich, posiekanych
  • ok. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka czubata cynamonu
  • 3 łyżki miodu, roztopionego
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • 5 białek
Mak zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzony mak odcedzić na sitku. Zmielić 2-krotnie. Dodać cukier, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, aromat, cynamon, miód i masło. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać. 

Ciasto podzielić na 3 części. Wałkować na prostokąt na grubość ok. 5 mm. Smarować masą makową pozostawiając 2 cm margines. Zwijać jak roladę, brzegi podłożyć pod spód. Każdy z makowców zawinąć dwukrotnie w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Piec w rozgrzanym do 190 st.C piekarniku przez ok. 40 min. aż do zrumienienia. Kolor będzie przebijał przez papier. 
Ostudzone, ale jeszcze ciepłe makowce polukrować i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczy lub suchym makiem. 

Smacznego! 


* przepis na masę makową pochodzi ze strony Mojewypieki.com

1 komentarz:

  1. uwialbiam makowiec,a zwłaszcza taki zawijany i koniecznie HAND MADE
    Twój wygląda mega apetycnie :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...