Na pewno na żadnym świątecznym stole nie może zabraknąć
tego tradycyjnego wypieku :)
Składniki na 3 makowce:
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 kostki miękkiego masła
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 50 g świeżych drożdży
- 160 g śmietany 18% (1/2 szkl.)
Masa makowa*:
- 500 g maku
- 170 g drobnego cukru
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich, posiekanych
- ok. 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżeczki aromatu migdałowego
- 1 łyżeczka czubata cynamonu
- 3 łyżki miodu, roztopionego
- 1 łyżka masła, roztopionego
- 5 białek
Mak zalać wrzątkiem i pozostawić do ostygnięcia. Ostudzony mak odcedzić na sitku. Zmielić 2-krotnie. Dodać cukier, rodzynki, orzechy, skórkę pomarańczową, aromat, cynamon, miód i masło. Dokładnie wymieszać. Na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto podzielić na 3 części. Wałkować na prostokąt na grubość ok. 5 mm. Smarować masą makową pozostawiając 2 cm margines. Zwijać jak roladę, brzegi podłożyć pod spód. Każdy z makowców zawinąć dwukrotnie w papier do pieczenia, pozostawiając około 1 cm luzu pomiędzy ciastem a papierem (nie więcej). Piec w rozgrzanym do 190 st.C piekarniku przez ok. 40 min. aż do zrumienienia. Kolor będzie przebijał przez papier.
Ostudzone, ale jeszcze ciepłe makowce polukrować i ozdobić kandyzowaną skórką pomarańczy lub suchym makiem.
Smacznego!
uwialbiam makowiec,a zwłaszcza taki zawijany i koniecznie HAND MADE
OdpowiedzUsuńTwój wygląda mega apetycnie :)
pozdrawiam