21 grudnia 2013

Tort Dobosza


Niezwykły w smaku tort przekładany kremem kakaowo-kawowym,
złożony z ok. 10 cieniutkich biszkoptów pieczonych oddzielnie. 
Trochę pracochłonny, ale jego smak wynagradza każdy trud :)
Tort tak szybko znikł, że nie doczekał się zdjęcia jak prezentował się w środku.
Ale warto powziąć to wyzwanie, może właśnie teraz, na święta
 aby zaskoczyć bliskich? :)

Ciasto na biszkopty:
  • 10 jajek
  • 160 g cukru waniliowego 
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać cukier. Trzepać białka aż cukier się całkowicie rozpuści. Miksując dodawać po jednym żółtku. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać. 
Piekarnik nagrzać do 200 st.C. 
Dno tortownicy o wym. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować cienką warstwą ciasta i piec 10 min. do zrumienienia. Upieczony biszkopt odwrócić papierem do góry, wtedy lepiej się będzie zdejmował jak trochę zaparuje od biszkoptu. 
Pieczenie biszkoptów powtarzać do wykończenia ciasta. Powinno powstać 8-10 szt.

Masa kakaowo-kawowa: 
  • 400 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
  • 8 żółtek
  • 280 g cukru pudru
  • 5 łyżek spirytusu
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 50 g kakao (lub więcej wg smaku)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, ostudzić. Dodać spirytus i ekstrakt z wanilii. 
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, do białości, na puszystą i gęstą masę w kąpieli wodnej. Zdjąć z kąpieli wodnej i miksować do ostudzenia. Ciągle miksując dodawać na zmianę po łyżce kawy i masła, aż do wyczerpania. 


Karmel:
  • 180 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka masła
W rondlu rozpuścić masło, dodać sok z cytryny i cukier. Mieszać, aż się rozpuści. Smażyć karmel aż osiągnie złoty kolor. Jeden krążek biszkoptu posmarować karmelem i od razu pokroić ostrym nożem posmarowanym oliwą na 12 trójkątów. 

Na paterze układać blaty biszkoptu i przekładać cienką warstwą kremu. Górę i boki tortu posmarować kremem. Na wierzchu ciasta szprycą do dekoracji tortów zrobić 12 stożków, na każdym z nich oprzeć po jednym trójkącie z karmelem. Dodatkowo boki tortu można udekorować wg upodobań. 
Gotowy tort chłodzić kilka godzin w lodówce. 

Smacznego!



5 komentarzy:

  1. Pięknie wygląda, choć naprawdę że trzeba się napracować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i bardzo kuszący :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudowny ! Musi być bardzo smaczny , uwielbiam takie torty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda super, chętnie spróbowałabym. :)
    Pozdrawiam, Natalia ♥

    OdpowiedzUsuń
  5. przypomniały mi się budapesztańskie cukiernie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...