Niezwykły w smaku tort przekładany kremem kakaowo-kawowym,
złożony z ok. 10 cieniutkich biszkoptów pieczonych oddzielnie.
Trochę pracochłonny, ale jego smak wynagradza każdy trud :)
Tort tak szybko znikł, że nie doczekał się zdjęcia jak prezentował się w środku.
Ale warto powziąć to wyzwanie, może właśnie teraz, na święta
aby zaskoczyć bliskich? :)
Ale warto powziąć to wyzwanie, może właśnie teraz, na święta
aby zaskoczyć bliskich? :)
Ciasto na biszkopty:
- 10 jajek
- 160 g cukru waniliowego
- 10 łyżek mąki pszennej
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, partiami dodawać cukier. Trzepać białka aż cukier się całkowicie rozpuści. Miksując dodawać po jednym żółtku. Dodać przesiane mąki i delikatnie wymieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 st.C.
Dno tortownicy o wym. 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować cienką warstwą ciasta i piec 10 min. do zrumienienia. Upieczony biszkopt odwrócić papierem do góry, wtedy lepiej się będzie zdejmował jak trochę zaparuje od biszkoptu.
Pieczenie biszkoptów powtarzać do wykończenia ciasta. Powinno powstać 8-10 szt.
Pieczenie biszkoptów powtarzać do wykończenia ciasta. Powinno powstać 8-10 szt.
Masa kakaowo-kawowa:
- 400 g miękkiego masła, w temperaturze pokojowej
- 8 żółtek
- 280 g cukru pudru
- 5 łyżek spirytusu
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 50 g kakao (lub więcej wg smaku)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku, ostudzić. Dodać spirytus i ekstrakt z wanilii.
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, do białości, na puszystą i gęstą masę w kąpieli wodnej. Zdjąć z kąpieli wodnej i miksować do ostudzenia. Ciągle miksując dodawać na zmianę po łyżce kawy i masła, aż do wyczerpania.
Karmel:
- 180 g cukru
- sok z połowy cytryny
- łyżka masła
W rondlu rozpuścić masło, dodać sok z cytryny i cukier. Mieszać, aż się rozpuści. Smażyć karmel aż osiągnie złoty kolor. Jeden krążek biszkoptu posmarować karmelem i od razu pokroić ostrym nożem posmarowanym oliwą na 12 trójkątów.
Na paterze układać blaty biszkoptu i przekładać cienką warstwą kremu. Górę i boki tortu posmarować kremem. Na wierzchu ciasta szprycą do dekoracji tortów zrobić 12 stożków, na każdym z nich oprzeć po jednym trójkącie z karmelem. Dodatkowo boki tortu można udekorować wg upodobań.
Gotowy tort chłodzić kilka godzin w lodówce.
Smacznego!
Pięknie wygląda, choć naprawdę że trzeba się napracować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiękny i bardzo kuszący :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńAle cudowny ! Musi być bardzo smaczny , uwielbiam takie torty :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, chętnie spróbowałabym. :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Natalia ♥
przypomniały mi się budapesztańskie cukiernie:)
OdpowiedzUsuń