Proste w wykonaniu i pyszne..
dla fanów czekolady i orzechów!
Składniki na ok. 15 szt.:
- 2/3 szkl. śmietanki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 70%
- łyżka miodu
- 25 g orzechów laskowych, posiekanych
- 1 szt. andruta lub 2 wafelki orzechowe, posiekane
- 2 łyżki mleka w proszku, pełnotłustego
- 1 łyżka gorzkiego kakao (u mnie nie było ale następnym razem dodam :)
Nadzienie:
- ok. 15 szt. orzechów laskowych
- krokant, siekane orzechy, kakao lub wiórki kokosowe, do obtaczania
Śmietankę podgrzać prawie do zagotowania, dodać połamaną czekoladę i mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać kakao, miód i mleko w proszku, dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Do zimnej masy dodać posiekany wafel i orzechy. Wymieszać. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Z masy formować kulki wkładając do środka każdej orzech laskowy. Obtaczać w krokancie, siekanych orzechach, kakao lub wiórkach.
Gotowe trufle schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Rewelacja! Pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńtakie lubi moja wnusia ,która przyjeżdża do mnie już dziś rano z norwegi
OdpowiedzUsuń