Pierniki błyskawiczne, a to dlatego,
że szybko się je robi,
a jeszcze szybciej znikają z talerza :)
Przepis zaczerpnięty od Anyżkowo.
Ciasto na pierniki:
25-30 szt.
- 150g śmietany 18%
- 200 g cukru (1 szkl.)
- 1 jajko
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawy do pierników
- ok.250-300 g mąki pszennej (2 szkl.)
- 1/2 łyżeczki sody
- skórka z 1/2 pomarańczy
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i zagnieść. Ciasto mocno się klei, dlatego dobrze jest zmoczyć ręce wodą i formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Piec 15 minut w temp. 200st.C
Lukier
- 3-4 łyżki cukru pudru
- sok z cytryny (w takiej ilości ile pochłonie cukier puder)
- dżem, do nadziewania pierników
Cukier rozetrzeć dodając sok cytrynowy w takij ilości ayby uzyskać gęstość kwaśnej śmietany. Pędzlem posmarować jeszcze gorące pierniki. A następnie szprycą można je nadziać ulubionym dżemem (użyłam pomarańczowego).
Wyglądają słodziutko! I na pewno są pyszne! ;)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygladają ! Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądają,przypominają mi ciastka z dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń