Domowy sok marchewkowo-owocowy
to pyszna, zdrowa i tania alternatywa
dla sklepowych soków naszpikowanych syropem glukozowo-fruktozowym.
Składniki na ok.2 litry soku:
- 200 g marchewki, obranej
- 100 g banana, obranego
- 350 g jabłek, obranych i wydrążonych
- 800 g wody
- 50-75 g soku z cytryny (1-2 cytryny w zależności od wielkości)
- cukier lub miód do smaku
Marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach, przekładamy do garnka, dolewamy tyle wody, aby tylko przykryła marchew. Gotować ok. 5 minut. Dodać pozostałe składniki, całość zmiksować przy pomocy blendera przez 2-3 minuty, aż powstanie gładka papka. Dolać resztę wody, zagotować i gotować ok. 2 minut. Przelać do wyparzonych butelek, zakręcić i odstawić do wystudzenia.
Tak przygotowany, zapasteryzowany sok można przechowywać kilka tygodni.
Smak soku zależy od wybranych owoców i marchwi, dlatego też można go modyfikować dodając preferowaną ilość cukru, miodu i soku z cytryny.
*przepis pochodzi z książki Thermomix "Radość gotowania"
W tych buteleczkach wygląda jak Frugo ;) I ja się skuszę na ten pyszny domowy soczek ;)
OdpowiedzUsuńbo to buteleczki po Frugo specjalnie przeznaczone na sok kubusia :) są idealne, świetnie się "zamykają" po wlaniu gorącego soku, dobrze się myją bo mają szeroką szyjkę.
UsuńCo do soku to ważne jest dobrze zmiksować marchew z owocami. ja używam thermomixa więc sprawę mam załatwioną :)
polecam i pozdrawiam
soczek palce lizać
OdpowiedzUsuńteż robię taki w domu, kupne mają straszne dużo cukru
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń