Faworki to prosty do wykonania przysmak
na Tłusty Czwartek.
Składniki na 3-4 talerze faworków:
- 450 g mąki
- 5 żółtek
- szczypta soli
- 2 łyżki spirytusu lub rumu
- 3/4 szkl. kwaśnej śmietany 18%
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru
- tłuszcz do smażenia
Wszystkie składniki zagnieść do momentu otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta. Gdyby w trakcie wyrabiania okazało się, że ciasto jest za gęste dodać więcej śmietany, a jeśli będzie za rzadkie, podsypać mąką.
Tak przygotowane ciasto przykryć folią i odstawić na 30 minut aby odpoczęło.
Po tym czasie ciasto porządnie zbić wałkiem na cienki placek, następnie złożyć na pół i znów stłuc wałkiem. Czynność powtarzać przez ok. 10-15 minut. Im dłużej będziemy składać i bić ciasto, tym więcej wtłoczymy bąbelków powietrza w ciasto. Wybite ciasto znów przykryć folią i odstawić na 30 minut do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować (jak najcieniej, u mnie ok 2 mm), radełkiem lub nożem do pizzy wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.
Faworki smażyć w gorącym, głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym.
Lekko przestudzone oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!
smaczne:)
OdpowiedzUsuńoj tak! :)
UsuńWspaniałe !!!
OdpowiedzUsuńłatwe i pyszne :)
Usuń