26 lutego 2014

Faworki - chrusty


Faworki to prosty do wykonania przysmak
na Tłusty Czwartek. 


Składniki na 3-4 talerze faworków:
  • 450 g mąki
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytusu lub rumu
  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany 18%
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru
  • tłuszcz do smażenia
Wszystkie składniki zagnieść do momentu otrzymania gładkiego i elastycznego ciasta. Gdyby  w trakcie wyrabiania okazało się, że ciasto jest za gęste dodać więcej śmietany, a jeśli będzie za rzadkie, podsypać mąką. 

Tak przygotowane ciasto przykryć folią i odstawić na 30 minut aby odpoczęło. 

Po tym czasie ciasto porządnie zbić wałkiem na cienki placek, następnie złożyć na pół i znów stłuc wałkiem. Czynność powtarzać przez ok. 10-15 minut. Im dłużej będziemy składać i bić ciasto, tym więcej wtłoczymy bąbelków powietrza w ciasto. Wybite ciasto znów przykryć folią i odstawić na 30 minut do lodówki.  

Schłodzone ciasto rozwałkować (jak najcieniej, u mnie ok 2 mm), radełkiem lub nożem do pizzy wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i przewlec przez otwór.

Faworki smażyć w gorącym, głębokim tłuszczu z obu stron, na złoty kolor. Osączyć na ręczniczku papierowym.

Lekko przestudzone oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego!


Bardzo Tłusty Czwartek 2014

4 komentarze:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...