Prosty, błyskawiczny a przede wszystkim bardzo smaczny
tort z masą z serka mascarpone.
Biszkopt:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 230 g cukru
- 230 g mąki pszennej
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić ze szczyptą soli, pod koniec ubijania powoli dodawać partiami cukier. Następnie po jednym żółtku. Na koniec dodać przesianą przez sitko mąkę i delikatnie wymieszać. Piec w tortownicy 26-28 cm wyłożonej papierem do pieczenia w rozgrzanym piekarniku do 180 st.C przez 30 minut. Odstawić do ostygnięcia. Następnie ostrym nożem przeciąć biszkopt na 2 równe placki.
Poncz (ok.1szkl.):
- likier pomarańczowy wymieszany z wodą, do nasączenia biszkoptu
- woda z sokiem cytrynowym i cukrem
- napój gazowany o smaku cytrynowym np. Sprite
Masa mascarpone:
- 70 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 500 g sera mascarpone
- truskawki świeże, do przybrania lub inne owoce (maliny, jagody, borówki)*
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wody niż podano na opakowaniu. Ostawić do wystudzenia.
Żółtko rozetrzeć z połową cukru na kogel mogel w kąpieli wodnej, tak aby żółtko zgęstniało ale nie ścięło się, gdyż powstaną grudki. Do ostudzonego żółtka dodać pozostały cukier puder i serek mascarpone. Wymieszać. Jeden krążek biszkoptu nasączyć ponczem i posmarować połową masy mascarpone, przykryć drugim krążkiem i go nasączyć pozostałym ponczem. Posmarować pozostałą masą mascarpone. Wierzch ciasta udekorować owocami. Zalać tężejącą galaretką. Ciasto odstawić w chłodne miejsce do stężenia.
Smacznego!
* zamiast świeżych owoców można użyć mrożonych lub z puszki np. brzoskwiń
wygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńPychota! I z galaretką... Mniam!
OdpowiedzUsuń