Kawowy tort, z lekką śmietankową masą,
w kształcie serca,
to moja propozycja na Walentynki.
Prosty i dosyć szybki w wykonaniu.
Do zrobienia go zainspirował mnie przepis na ciasto W-Z ;)
Biszkopt:
- 6 jajek
- 250 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania partiami dodawać cukier. Kiedy białka będą już dobrze utrzepane, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do piany wlać olej i delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką, dosypywać mąkę, aż masa będzie gładka i bez grudek. Masę przełożyć do blaszki* w wym. 25x40cm, wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30-40 minut do suchego patyczka. Ciasto odstawić do wystudzenia.
Wystudzone ciasto przeciąć na pół aby powstały dwa blaty.
* ciasto zrobiłam z połowy porcji w tortownicy 24 cm. Następnie obcięłam brzegi biszkoptu, aby utworzyć kształt serca.
* ciasto zrobiłam z połowy porcji w tortownicy 24 cm. Następnie obcięłam brzegi biszkoptu, aby utworzyć kształt serca.
Poncz:
- 100 ml mocnej kawy (użyłam espresso)
- 100 ml przegotowanej wody
- 2 łyżeczki cukru lub cukru z prawdziwą wanilią
Kawę można zaparzyć w ekspresie lub tradycyjnie. Odcedzić fusy, dolać wodę i cukier, wymieszać, żeby się rozpuścił. Odstawić do wystudzenia.
Masa:
- 1 litr śmietany 30% lub 36%
- 23 g żelatyny (8 łyżeczek lub 3,5 łyżki)
- 50 g wody
- 6 łyżek cukru pudru
- 100 ml mocnej kawy (użyłam espresso)
Żelatynę namaczamy w wodzie. Śmietanę podgrzewamy do temperatury ok. 85 st.C.
Po podgrzaniu zdejmujemy z gazu i dodajemy cukier oraz żelatynę, dobrze wymieszać. Śmietanę ostudzić w kąpieli wodnej co chwilę mieszając. Po ostudzeniu schować do lodówki, najlepiej na noc. Po schłodzeniu ze śmietany powstanie galaretka, ale nie należy się obawiać. W tym momencie śmietanę można ubić mikserem bez obawy, że ją przebijemy i zrobi się masło. Podczas ubijania dodawać po łyżce zimnej kawy.
Taką śmietanę można mieszać z alkoholami i się nie zważy. Podczas ubijania można dolać zwykłej słodkiej śmietany 30% w celu rozcieńczania (nie będzie aż tak bardzo sztywna).
Polewa:
- 200 g czekolady
- 200 g śmietanki 30%
Śmietankę podgrzać żeby była bardzo gorąca, ale uważać, żeby nie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa.
Składanie ciasta:
Na paterę położyć pierwszy blat i nasączyć go połową porcji ponczu z kawy. Kilka łyżek masy odłożyć do posmarowania boków. Część masy można przełożyć do dekoratora do tortów, aby później udekorować wierzch. Na ciasto wyłożyć pozostałą masę.
Na masę położyć drugi blat ciasta i nasączyć go ponczem.
Wierzch ciasta polać polewą czekoladową. Boki ciasta obsmarować masą. Ciasto wstawić do lodówki, aby polewa stężała. Wierzch udekorować wedle uznania.
wspaniały! uwielbiam kawowe desery, dzięki za udział w akcji walentynkowej :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny torcik :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiekny tort! I apetyczny nieziemsko! Na Walentynki, czy bez!
OdpowiedzUsuń:)
Dziekuje za dolaczenie do akcji.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl
piękne serduszko:) na pewno smaczne:)
OdpowiedzUsuńCudny :) I kawowy - mój ulubiony :)
OdpowiedzUsuń...pychotka, chyba zrobię na Dzień Kobiet, oczywiście dla Panów ;))
OdpowiedzUsuńzachęcam do pochwalenia się na Facebooku https://www.facebook.com/KucharzenieIPieczenie
Usuń