20 lutego 2014

Rozmarynowy kurczak z warzywami


Rozmarynowy kurczak z warzywami
to bardzo szybka propozycja na obiad. 
Wystarczy zaopatrzyć się w kurczaka, ulubione warzywa,
i konkretne danie gotowe!

Składniki na 2 porcje: 
  • 5 - 6 pałek kurczaka
  • 750 g mieszanki warzyw na patelnię (użyłam mrożonej)
  • 1,5 łyżki cukru lub miodu
  • po 1 łyżeczce: 
Pałki kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą. Kurczaka obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć do miski, dodać słodką paprykę, 1/2 łyżeczki czosnku, tymianek i wymieszać. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu skarmelizować cukier (tzn. podgrzać, aż cukier się rozpuści). Dodać warzywa i dusić ok. 5 minut, stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać czosnkiem (1/2 łyżeczki), oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć kurczaka. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180st.C ok. 50-60 minut. 

Smacznego!


*wpis zawiera lokowanie produktu #Kamis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...