Rozmarynowy kurczak z warzywami
to bardzo szybka propozycja na obiad.
Wystarczy zaopatrzyć się w kurczaka, ulubione warzywa,
i konkretne danie gotowe!
Składniki na 2 porcje:
- 5 - 6 pałek kurczaka
- 750 g mieszanki warzyw na patelnię (użyłam mrożonej)
- 1,5 łyżki cukru lub miodu
- po 1 łyżeczce:
- sól
- papryki słodkiej
- czosnku granulowanego
- rozmarynu
- oregano
- tymianku
- lub można użyć gotowego zestawu ziół i przypraw Kamis - Kulinarne inspiracje "Rozmarynowy kurczak z warzywami"
Pałki kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą. Kurczaka obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć do miski, dodać słodką paprykę, 1/2 łyżeczki czosnku, tymianek i wymieszać. Na pozostałym ze smażenia tłuszczu skarmelizować cukier (tzn. podgrzać, aż cukier się rozpuści). Dodać warzywa i dusić ok. 5 minut, stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać czosnkiem (1/2 łyżeczki), oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć kurczaka. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180st.C ok. 50-60 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!