04 lutego 2014

Churros


 Churros to hiszpański przysmak robiony z ciasta parzonego,
smażonego na głębokim oleju. 
Fajna przekąska na domowe przyjęcie 
lub poczęstunek, kiedy wybieramy się w gości :)
Można podawać na wiele sposobów: 
z ulubionym sosem czekoladowym,
obsypane cukrem pudrem
lub drobnym cukrem z dodatkiem cynamonu. 


  • 250 ml wody
  • 30 g masła lub margaryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • cukier z cynamonem do obtaczania
W wyższym rondelku umieścić wodę, masło, sól i cukier. Wymieszać i zagotować. Dodać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż masa stanie się bardzo gęsta i będzie odstawać od ścianek naczynia. Odstawić na kilkanaście minut do lekkiego ostudzenia. 
Następnie miksując mikserem do masy dodawać po jednym jajku. 
Gotową masę przełożyć do szprycy z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać porcje na gorący tłuszcz. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i ciepłe obtaczać w cukrze z dodatkiem cynamonu.

Wersję w kształcie serduszek, idealną na zbliżające się Walentynki można wykonać tak: 
Napełnioną masą szprycą, na papier do pieczenia wyciskać masę na kształt serca, następnie papier porozcinać, aby każde serce było na oddzielnym kawałku. Wrzucać na gorący olej papierem do góry. Po ok 1 min. papier powinien odchodzić i należy go zdjąć. Smażyć z obu stron na złoty kolor, odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i obtaczać w cukrze z dodatkiem cynamonu. 
  





Bardzo Tłusty Czwartek 2014

3 komentarze:

  1. wygląda pysznie:) świetne serducha:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne serducha....bardo lubię parzone ciasto z budyniem. Ach...się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...