Lubię takie eksperymenty w kuchni. Nie zawsze moje chlebki na zakwasie wychodzą takie ładne :) A ten wyszedł wyjątkowy.. ładnie wyrośnięty, pachnący, z grubą chrupiącą skórką. Piekąc chleb zawsze mam obawy, co mi z tego wyjdzie. Za każdym razem piekę chleb z innego przepisu. Nie lubię się nudzić w kuchni, a taka niepewność i ciekawość mi na to nie pozwala :)
Składniki na 1 chlebek:
Dzień przed pieczeniem chleba przygotować zaczyn:
- 3/4 szklanki mąki luksusowej (typ 550)
- 1/3 szklanki mąki żytniej razowej
- 2/3 szklanki wody
- 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
Wszystkie składniki zmieszać w naczyniu. Owiń szczelnie folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu na całą noc.
Następnego dnia przygotować:
- 2 szklanki mąki luksusowej
- 1/2 szklanki wody
- 2 średnie cebule
- 2 gałązki rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
- 1 łyżkę oliwy
- 1 łyżeczka soli
Cebulę pokroić w pióra i podsmażyć na oliwie do zrumienienia, dodać rozmaryn i odstawić do ostygnięcia. Do zaczynu dodać wodę, mąkę i sól. Wymieszać do połączenia składników. Odstawić do wyrośnięcia. Po godzinie ciasto zagnieść. Po następnej godzinie dodać cebulę i wymieszać. Przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i posypać delikatnie mąką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wstawić do nagrzanego do 220 st.C piekarnika i piec 20 min. po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 190 st.C i piec kolejne 20 minut.
Po upieczeniu odstawić do lekkiego ostudzenia i wyjąć chleb z formy. Dalej studzić chleb na kratce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!