17 lutego 2013

Torcik bezowy



Kiedy łapie mnie zimowa chandra lubię zrobić coś mega słodkiego na poprawę nastroju :) Ten smakołyk swoją słodyczą zaspokoi niejednego łasucha!  Idealny podczas oczekiwania na upragnioną wiosnę. 

Blaty bezowe:
  • 4 białka
  • szczypta soli
  • 220 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki kakao
Mikserem ubić białka ze szczyptą soli na prawie sztywną masę (uważając by nie przebić białek). Dodawać stopniowo cukier cały czas ubijając. Na koniec dodać kakao i delikatnie wymieszać. Powinna powstać gęsta, sztywna, błyszcząca masa. 

Płaską blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Odrysować 3 okręgi, np. od średniej wielkości talerzyka deserowego. Na nie powykładać masę bezową. Masę wykładać w sporych odstępach od siebie (bezy rosną w trakcie pieczenia).

Piec w temperaturze 120ºC przez około 1 godz. 45 min do 2 godzin. Bezy powinny być lekko beżowe, chrupiące z wierzchu, ciągnące w środku. Wystudzić w uchylonym piekarniku.

  • masa krówkowa
Masę podgrzać w kąpieli wodnej, aby się rozrzedziła.


Składniki na krem z advocatem:
  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 6 łyżek advocatu (opcjonalnie)

Do naczynia przełożyć mascarpone i wlać kremówkę. Ubijać do otrzymania gęstej, sztywnej masy. Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru. 
Do masy wlewać po łyżce likier jajeczny, ubijając po każdym dodaniu. Powinien powstać gęsty krem.
  • garść posiekanych orzechów włoskich

Wykonanie: 
1. Blat bezowy polać gdzie nie gdzie masą krówkową i nałożyć 1/3 kremu, na krem posypać część posiekanych orzechów.
2. Z kolejnymi blatami postąpić tak samo układając jeden na drugim tworząc tort. 
 Wierzch dodatkowo można przyozdobić połówkami orzechów. 
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Bezy kocham, podobnie jak Twój tort. Wspaniały!
    A blog bardzo smaczny:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję. Bezy robiłam pierwszy raz i zajeść się nie mogę, mimo iż tort jest baaaardzo słodki :)

      Usuń
  2. Torcik wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...