Miałam ogromną chęć na odrobinę lata, więc wyciągnęłam owoce z zamrażarki i oto co z tego wyszło :) Pyszne pierożki ze śliwkami w śmietanie z prawdziwą wanilią, rodzynkami. A wszystko posypane odrobiną cukru cynamonowego.
Ciasto pierogowe:
- 560 g mąki pszennej
- 250 g gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
Nadzienie:
- ulubione owoce (użyłam mrożonych śliwek)
Mąkę przesiać do miski i zalać gorącą wodą, dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. W zagnieceniu ciasta pomógł mi Thermomix 2min./poz. Interwał.
Odkroić część ciasta i wałkować na grubość 3 mm, wycinać krążki szklanką. Z krążków i farszu zlepiać pierogi i odkładać na oprószoną mąką deskę. Tak przygotowane pierogi gotować 3 min. od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać z gęstą śmietaną z dodatkiem prawdziwego cukru waniliowego, oraz dodatkami według gustu :)
*Ciasto po wyrobieniu najlepiej zawinąć w folię albo włożyć w torebkę foliową i zawinąć w ręcznik aby nie stygło i nie wysychało wtedy ładnie się wałkuje.
Dobry wieczór! Bardzo podoba mi się pani blog. Z przepisu oczywiście skorzystam. Zapraszam na mojego kulinarnego bloga.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
bardzo dziękuję! oczywiście zajrzę na bloga :)
UsuńSkorzystałam dzisiaj z pani przepisu. Mojej rodzinie bardzo smakowały :)
Usuńbardzo się cieszę.
Usuńuwielbiam pierogi na słodko ;d
OdpowiedzUsuńnie ukrywam, że ja również :)
Usuńoj jak dawno ich nie jadłam, nabrałam ochoty na te maleństwa
OdpowiedzUsuń:)
Usuń