Pęczak - kasza jęczmienna. Wydaje mi się, że jest trochę zapomniana. W mojej pamięci zapadł jako przysmak świąteczny z makiem, miodem i bakaliami. Pysznie! równie dobrze sobie radzi w daniach obiadowych zamiast ryżu czy ziemniaków. Dzisiejsza moja wersja w postaci "risotto" duszona w bulionie na patelni, z dodatkiem kapusty kwaszonej i suszonych grzybów leśnych, mam nadzieję zachęci Was do jej spróbowania.
Składniki na 4 porcje:
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- garść suszonych grzybów
- 200 g drobno posiekanej kapusty kiszonej
- 1 szkl. pęczaku
- ok. 1,5 l bulionu
- sól, pieprz
- tymianek
- natka pietruszki
Grzyby zalewamy wrzątkiem i parzymy. Odcedzamy wodę i zalewamy kolejny raz wrzątkiem, gotujemy ok. 5 min.
Cebulę siekamy w piórka i dusimy na patelni z pokrojonym czosnkiem. Dodajemy pokrojoną kapustę i grzyby. Dusimy chwilę po czym dodajemy pęczak. I zaczynamy zabawę :) stopniowo podlewany kaszę bulionem, dusząc pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż pęczak będzie al`dente. Doprawiamy przyprawami i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego!
Zachęca do jedzenia
OdpowiedzUsuńPyszne danie,troszkę przypomina bigosik.Świetne.
OdpowiedzUsuńSuper przepis jestem zachwycona, a rodzinka jaka zadowolona.
OdpowiedzUsuń