05 lutego 2013

Czerwona fasolka po bretońsku


W dzisiejszej propozycji danie jednogarnkowe. Fasolkę w ten sposób zawsze gotowałam z tradycyjnej fasolki Jaś. Z czerwonej, jak i każdej innej wychodzi równie smaczna :)

Składniki na 4 porcje:

  • 500 g fasoli "Jaś" *
  • 2 cebule, pokrojone w kostkę
  • dowolna ilość kiełbasy (ale 2 pętka wystarczą), pokrojone w kostkę
  • kawałek boczku lub skrawki wędlin, pokrojone w kostkę
  • 100g przecieru pomidorowego
  • kostka rosołowa
  • sól i pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek

Fasolkę namoczyć w wodzie, najlepiej na noc. Na drugi dzień gotować w tej samej wodzie. Dodać ziele i liść laurowy. Pokrojony boczek i kiełbasę podsmażyć, dodać cebulę i chwilę poddusić. Kiedy fasolka będzie miękka dodać usmażony boczek i kiełbasę z cebulą. Dodać kostkę rosołową. Doprawić przecierem pomidorowym, solą, pieprzem, majerankiem. Kiedy jest potrzeba zagęszczenia, wyjąć szklankę fasoli do miseczki i rozgnieść widelcem lub wałkiem, przełożyć z powrotem do garnka. 

* można również użyć fasolki z puszki co znacznie skróci czas przygotowania. 

Smacznego!

2 komentarze:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...