Moje buszowanie w internecie zawsze kończy się wynajdywaniem nowych przepisów do wypróbowania. Tym razem wynalazłam u Gotuje, bo lubi - Rugelach - rogaliki z nadzieniem orzechowym. To tradycyjny przysmak kuchni żydowskiej przyrządzany na święto Hanukah. Ciasto kruche z dodatkiem serka kremowego sprawia, że rogaliki są bardzo smaczne. Nadzienie można modyfikować wedle gustu. Zamiast powideł, można posmarować ciasto roztopionym masłem i nadziewać tym, na co mamy ochotę :)
Zachęcam do zabawy, bo warto :)
Składniki na ok 40szt:
- 200 g masła w temperaturze pokojowej
- 200 g serka śmietankowego (użyłam twarogu Delikatnego President)
- 2 kopiaste łyżki domowego cukru waniliowego
- ok. 300 g mąki (2 i 1/4 szkl.)
- 1/2 szklanki powideł śliwkowych (użyłam powideł "śliwki w czekoladzie")
Masło utrzeć z serkiem do połączenia. Dodać cukier waniliowy, ucierając stopniowo dodawać przesianą mąkę. Ciasto ma być miękkie ale zwarte. Wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić ciasto na 3 kule, które spłaszczyć i włożyć w folię. Następnie włożyć na 2 godz. do lodówki, aby ciasto odpoczęło i się schłodziło.
Kiedy ciasto się chłodzi można przygotować nadzienie orzechowe:
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kakao
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
Orzechy drobno posiekać i dodać resztę składników.
Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg na grubość 2-3 mm. Posmarować cienko powidłami. Nożem do pizzy przekroić ciasto na 4 części, a później każdą na 3. W rezultacie otrzymamy 12 kawałków ciasta. Na brzeg każdego wyłożyć trochę nadzienia i zwijać rogaliki. Piec ok. 15-20 min. w temp. 180 st.C, aż do zrumienienia.
Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Ale pyszności, ja robiłam niedawno z nadzieniem migdałowym(,kuchnia lidla,) również pyszne:)
OdpowiedzUsuń...ale smakowicie wyglądają ;D
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smacznie, chętnie zjadłabym jednego... Albo kilka ;)
OdpowiedzUsuńwięc proszę się częstować :)
Usuń