22 lutego 2013

Rugelach - żydowskie rogaliki


Moje buszowanie w internecie zawsze kończy się wynajdywaniem nowych przepisów do wypróbowania. Tym razem wynalazłam u Gotuje, bo lubi - Rugelach - rogaliki z nadzieniem orzechowym. To tradycyjny przysmak kuchni żydowskiej przyrządzany na święto Hanukah. Ciasto kruche z dodatkiem serka kremowego sprawia, że rogaliki są bardzo smaczne. Nadzienie można modyfikować wedle gustu. Zamiast powideł, można posmarować ciasto roztopionym masłem i nadziewać tym, na co mamy ochotę :)
Zachęcam do zabawy, bo warto :)

Składniki na ok 40szt:


  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 200 g serka śmietankowego (użyłam twarogu Delikatnego President)
  • 2 kopiaste łyżki domowego cukru waniliowego
  • ok. 300 g mąki  (2 i 1/4 szkl.) 
  • 1/2 szklanki powideł śliwkowych (użyłam powideł "śliwki w czekoladzie")

Masło utrzeć z serkiem do połączenia. Dodać cukier waniliowy, ucierając stopniowo dodawać przesianą mąkę. Ciasto ma być miękkie ale zwarte. Wyłożyć na oprószony mąką blat i podzielić ciasto na 3 kule, które spłaszczyć i włożyć w folię. Następnie włożyć na 2 godz. do lodówki, aby ciasto odpoczęło i się schłodziło. 

Kiedy ciasto się chłodzi można przygotować nadzienie orzechowe:

  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
Orzechy drobno posiekać i dodać resztę składników.

Gotowe, schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg na grubość 2-3 mm. Posmarować cienko powidłami. Nożem do pizzy przekroić ciasto na 4 części, a później każdą na 3. W rezultacie otrzymamy 12 kawałków ciasta. Na brzeg każdego wyłożyć trochę nadzienia i zwijać rogaliki. Piec ok. 15-20 min. w temp. 180 st.C, aż do zrumienienia. 
Wystudzone posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!





4 komentarze:

  1. Ale pyszności, ja robiłam niedawno z nadzieniem migdałowym(,kuchnia lidla,) również pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...ale smakowicie wyglądają ;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo smacznie, chętnie zjadłabym jednego... Albo kilka ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...