Idealne na weekendowe śniadanie
dla osób lubiących rozpocząć dzień na słodko...
polecam również jako przekąska w ciągu dnia
lub deser po obiedzie :)
Składniki na 4 porcje:
- 200 g jabłek , obranych, startych na tarce
- 250 g mleka
- 2 jajka
- 50 g cukru
- 50 g oleju
- 30 g świeżych drożdży
- 300 g mąki pszennej
- szczypta soli
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, mąkę, jajka i olej. Mikserem wymieszać składniki, aby nie było grudek. Dodać starte jabłka i wymieszać. Odstawić na 15 minut, żeby ciasto zaczęło pracować. Smażyć na patelni z odrobiną oleju, na bardzo wolnym ogniu. Podczas wykładania placuszków na patelnię można wspomóc się drugą łyżką do zgarniania ciasta.
* część jabłek można pokroić na kawałki, żeby były wyczuwalne w placuszkach podczas jedzenia.
Takie drożdżowe smakują zdecydowanie najlepiej :D
OdpowiedzUsuńpopieram :) bardzo je lubię :)
Usuńhmm... uwielbiam racuszki :) kolejny przepis do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
B.