Uwielbiam ciasto drożdżowe... pyszne, puszyste, takie domowe, a przede wszystkim proste w wykonaniu. Sekret tkwi w dobrze wyrobionym cieście... a z dodatkiem cynamonu wprost idealne na kolację do mleka lub popołudniowej kawy.
Ciasto drożdżowe:
- 220 g mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 500 g mąki
- 80 g miękkiego masła lub oleju rzepakowego
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- opakowanie mielonego cynamonu
Mleko podgrzać, dodać drożdże i cukier. Wymieszać, żeby drożdże się rozpuściły.
Dodać jajko, miękką margarynę i mąkę. Zagnieść ciasto do momentu, aż przestanie się kleić, podsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość delikatnie rozwałkować na prostokąt o 30x40cm. Posypać obficie cynamonem* i zwinąć jak makowiec. Podkładając nitkę pod rulon, poprzecinać** ciasto na 12 części. Ułożyć w blisko siebie*** w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zawijasami go góry. Piec w 180 st.C przez 40 min. do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić. Ciasto można kroić na kawałki lub odrywać ślimaki.
*cynamon wymieszałam z dodatkiem 1/3 szkl. cukru, ale jeśli ktoś nie przepada za zbyt słodkim drożdżowym, cukier można pominąć.
** dzięki tej metodzie nie miażdżymy ciasta jak przy krojeniu nożem. Krążki są idealnie pocięte.
*** można również układać ślimaki w dużych odstępach, wtedy będziemy mieć bułeczki.
*** można również układać ślimaki w dużych odstępach, wtedy będziemy mieć bułeczki.
bardzo apetycznie wygląda:) jako dziecko uwielbiałam:)
OdpowiedzUsuńPs. akcja "gotowanie za głosowanie" znów trwa:)
Ślimaczki udały Ci sie fantastycznie! :-)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
OdpowiedzUsuńMogłabym je jeść codziennie gdyby tylko były całkowicie obojętne dla moich ud :) Uwielbiam ciasto drożdżowe a twoje wygląda przepysznie :) http://nymuffin.blogspot.com/2014/04/ayoo-cookie-monsters-pierwszy-post-z.html#.U0v0dqLt8gs Zapraszam do mnie i czekam na Pani ocenę :) PO
OdpowiedzUsuńpozdrawiam NEW YORK MUFFIN