Na Wielkanoc polecam Wam pasztet z warzyw. Prosty i bardzo smaczny.
Składniki na foremkę keksówkę:
- 500 g pieczarek
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 marchewka
- 2 średnie cebule
- 150 g sera żółtego
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/4 szkl. oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 3 łyżki kaszy manny
- ok. 1 szkl. bułki tartej
- Vegeta, zamiast soli
- pieprz cayenne
- majeranek
- słodka papryka
- *3 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
Pieczarki, marchewkę i cukinię obrać i zetrzeć na tarce. Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na łyżce oleju, dodać pieczarki i dusić do momentu, aż sok odparuje.
Do cukini i marchewki dodać uduszone pieczarki, starty żółty ser, natkę pietruszki, olej, żółtka jaj, kaszę mannę. Doprawić do smaku przyprawami. Gęstość kontrolować poprzez stopniowe dodawanie bułki tartej. Bułkę dodawać do momentu uzyskania gęstej masy.
Białka jaj utrzepać na gęstą pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Gotową masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 st.C przez godzinę, aż wierzch się zrumieni.
Smacznego!
ciekawy pomysł na pasztet:)
OdpowiedzUsuńO rany, w sam raz dla mnie-ODCHUDZAJĄCY!!! te jajka chyba za dużo mi nie zaszkodzą...
OdpowiedzUsuńW życiu nie jadłem pasztetu z cukinii i pieczarek - ile to człowiek w życiu może spróbować przepisów różnej kuchni :)
OdpowiedzUsuń