W mojej kuchni rzadko gości makaron... może dlatego, że nigdy nie próbowałam zrobić go sama?! Miałam już dość tych sklepowych, bezsmakowych makaronów i postanowiłam przywołać wspomnienia, w których widzę moją Mamę jak na niedzielne obiady, do domowego rosołu, robiła makaron. To nic trudnego! spróbujcie! :)
składniki na 4 porcje:
- 400 g mąki
- 2 jajka
- 100 g wody
- 1-2 szczypty soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Z podanych składników zagnieść ciasto, aż powstanie jednolita, bardzo gęsta masa. Podzielić na 3 części. Każdą z części rozwałkować na cienki placek podsypując mąką. Placki rozłożyć na czystej ściereczce i pozostawić na 10 minut do podeschnięcia. Placki pokroić nożem na dowolne kształty: węższe lub szersze wstążki, łazanki, makaron na lasagne albo nitki (w tym celu posypać placki z obydwu stron, mąką, zwinąć w luźny rulon i kroić na cieniutkie paseczki). Pokrojony makaron rozwinąć (jeśli są to nitki lub wstążki) i jedną warstwą ułożyć na posypanym mąką blacie i pozostawić do podeschnięcia.
Wykonanie w Thermomixie:
1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wymieszać 10s./obr.2 a następnie wyrobić 3 minuty/Interwał. Gotowe ciasto będzie miało niejednolitą konsystencję.
2. Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, zarobić w dłoniach. Ciasto podzielić na części i postępować j.w
Wykonanie w Thermomixie:
1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności, wymieszać 10s./obr.2 a następnie wyrobić 3 minuty/Interwał. Gotowe ciasto będzie miało niejednolitą konsystencję.
2. Ciasto wyjąć na oprószony mąką blat, zarobić w dłoniach. Ciasto podzielić na części i postępować j.w
Gotować w osolonej wodzie, aż będzie al`dente.
* Konsystencja ciasta zależy od rodzaju użytej mąki i wielkości jajek. Jeśli ciasto będzie za rzadkie dodać mąki, jeśli będzie za gęste dodać wody.
** do pokrojenia makaronu można również użyć specjalnej maszynki.
*** jeśli nie zużyjemy na raz całego makaronu, surowy można wysuszyć w suszarce do grzybów, a następnie przechować w szczelnym pojemniku.
*** jeśli nie zużyjemy na raz całego makaronu, surowy można wysuszyć w suszarce do grzybów, a następnie przechować w szczelnym pojemniku.
**** sugestia Elżbiety aby dodać 1 łyżkę oleju do wyrabianego ciasta - lepiej się wałkuje i zyskuje na smaku :)
Następnym razem dodaj łyżkę tłuszczu...będą się lepiej wałkować i zyskają na smaku.
OdpowiedzUsuńzapamiętam, dziękuję :)
Usuńdomowy makaron jest najlepszy :) specjalistami w robieniu jego sa moi rodzice :) właśnie dziś jadłam pomidorową z takim makaronem -obłęd:)
OdpowiedzUsuńzdradź mi przepis ;)
Usuńrównież spróbuję i pozwolę sobie skorzystać z Pani przepisu
OdpowiedzUsuńteż taki robię. Smak rosołu jest wtedy niezastąpiony!
OdpowiedzUsuńtak, ale w codziennym pędzie łatwo o tym zapominamy... i kupujemy makarony w sklepie
Usuń