Gofry z dżemem, owocami czy bitą śmietaną... a może wszystko to na raz?
dlaczego nie? :) Kto ich nie lubi....?
Składniki:
- 4 jajka
- 1,5 szkl. cukru pudru
- 3 czubate szkl. mąki
- 150 g roztopionego masła lub oleju
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szkl. mleka lub wody*
Białka oddzielić od żółtek, utrzepać na sztywną pianę, pod koniec dodawać cukier puder i żółtka. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, roztopione masło i mleko. Wymieszać na małych obrotach miksera do momentu, aż nie będzie grudek.
Piec w gofrownicy na złoty kolor.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
*jeśli użyjemy wody zamiast mleka gofry będą bardziej chrupiące po wystudzeniu.
*jeśli użyjemy wody zamiast mleka gofry będą bardziej chrupiące po wystudzeniu.
pięknie podane:)
OdpowiedzUsuńbrakuje mi tutaj tylko jeszcze plusowych temperatur:D
OdpowiedzUsuńwłaśnie dzięki nim można na chwilę zapomnieć o tej ponurej aurze :)
Usuń