17 marca 2013

Krokiety z mięsem i pieczarkami




Krokiety trochę pracochłonne, ale smak z barszczem czerwonym, bezcenny :)



Ciasto na naleśniki: 
  • 250 g mleka
  • 250 g wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 40 g roztopionego masła lub oliwy
Wszystkie składniki wymieszać mikserem, aż powstanie gładka masa bez grudek. Odstawić na 15 minut, w tym czasie mąka napęcznieje. Smażyć bez dodatku tłuszczu na złoty kolor z obu stron. 

Wykonanie naleśników w Thermomixie:

1. Do naczynia włożyć wszystkie składniki w podanej kolejności i wymieszać 20s./obr.4. Odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie ciasto jest gotowe do smażenia.

Farsz:
  • 500 g mięsa z rosołu
  • 500 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
Pieczarki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Smażyć z pieczarkami na łyżce oleju, aż się wszystko poddusi. Pieczarki z cebulą, mięso i warzywa zmielić w maszynce, dodać jajka i przyprawić do smaku. Jeśli farsz będzie zbyt gęsty można dodać trochę rosołu, jeśli będzie za rzadki dodać bułki tartej. 

Gotowym farszem smarować naleśniki, z obu stron naleśnik złożyć do środka a następnie zwijać w rulon. Panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć z 4 stron na złoty kolor. Podawać z sosem pieczarkowym lub czerwonym barszczem.

Smacznego! 


6 komentarzy:

  1. wyglądają apetycznie :) pozdraiwam, katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. moja ulubiona wersja krokietów:) pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) robiłam pierwszy raz z takim farszem, gdyż w domu zawsze mama robiła z podrobów, również smaczne

      Usuń
  3. tAKIE KROKIETY LUBIE NAJBARDZIEJ :sa poprostu przepyszne<

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam te krokiety i na prawdę wyszły super. Nawet mojemu mężowi smakowało, co się rzadko zdarza he he (nie wykluczam, że to moja wina ;) ) gdyby Pani kiedyś potrzebowała zdjęć na bloga to za jakiś czas na mojej stronie pojawią się http://luksel.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Mam pytanie czy można to zmielić także w termomix 5

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...