Nie od dziś wiadomo, że to co przygotujemy sami jest o niebo smaczniejsze,
i na pewno zdrowsze, niż produkty gotowe, dostępne w sklepach.
Zachęcam do samodzielnego zrobienia pysznego kefiru.
Składniki na ok. 1,3 l kefiru:
- 1 litr mleka świeżego
- 1 mały kefir naturalny z żywymi kulturami bakterii 200 g (bez dodatku mleka w proszku i innych zagęstników!)
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (wg. upodobań, można pominąć)
Mleko zagotować i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Gdy mleko przestygnie do ok. 45-50 st. (można sprawdzić palcem) i nie będzie parzyło można dodać ok. szklankę kefiru i wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Już możemy cieszyć się, że za ok. 24 godziny będziemy mogli pić przepyszny domowy kefir :)
Do tak przygotowanego kefiru można dodać ulubione owoce, wykorzystać do surówek lub wspomóc się nim kiedy dopadnie Was mały głód :)
Smacznego!
nie wiedziałam, że to takie proste! muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńto bardzo proste a jakie pyszne... do tej pory nie lubiłam kefiru naturalnego aż przekonałam się na własnym :)
Usuńdziękuję :)
Usuń