16 kwietnia 2013

Kefir domowy


Nie od dziś wiadomo, że to co przygotujemy sami jest o niebo smaczniejsze, 
i na pewno zdrowsze, niż produkty gotowe, dostępne w sklepach. 
Zachęcam do samodzielnego zrobienia pysznego kefiru.  


Składniki na ok. 1,3 l kefiru: 
  • 1 litr mleka świeżego
  • 1 mały kefir naturalny z żywymi kulturami bakterii 200 g (bez dodatku mleka w proszku i innych zagęstników!)
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (wg. upodobań, można pominąć)

Mleko zagotować i pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia. Gdy mleko przestygnie do ok. 45-50 st.  (można sprawdzić palcem) i nie będzie parzyło można dodać ok. szklankę kefiru i wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Już możemy cieszyć się, że za ok. 24 godziny będziemy mogli pić przepyszny domowy kefir :)

Do tak przygotowanego kefiru można dodać ulubione owoce, wykorzystać do surówek lub wspomóc się nim kiedy dopadnie Was mały głód :) 

Smacznego! 


3 komentarze:

  1. nie wiedziałam, że to takie proste! muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to bardzo proste a jakie pyszne... do tej pory nie lubiłam kefiru naturalnego aż przekonałam się na własnym :)

      Usuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...