Leczo - danie szybkie, proste, a że warzywne - to zdrowe!
Składniki na 4 porcje:
- 2 duże cebule
- 2 średniej wielkości cukinie
- 3 papryki, najlepiej różnokolorowa
- 2 ząbki czosnku
- 200 g kiełbasy (u mnie parówki)
- 2 łyżki Vegety
- pieprz do smaku
- 1 łyżeczka cukru
- 500 g pomidorów, sparzonych, bez skórki lub koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Cebulę pokroić w piórka i poddusić na oleju, aż lekko się zeszkli. Przełożyć do garnka. Cukinię bardzo dobrze umyć i pokroić w grubą kostkę. Paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w grubą kostkę. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na ósemki. Kiełbasę pokroić w kostkę.
Do garnka z cebulą włożyć paprykę, cukinię i pomidory. Lekko poddusić pod przykryciem, dodać kiełbasę i rozgnieciony czosnek, przyprawić do smaku Vegetą i pieprzem.
Całość dusić 15-20 min. aż warzywa staną się miękkie.
Smacznego!
Jak leczo to ja poproszę miseczkę.
OdpowiedzUsuńDodaję jeszcze pieczarki pokrojone w talarki.
OdpowiedzUsuń