08 kwietnia 2013

Tort Delicja


Wertując przepisy natrafiłam na ten tort i postanowiłam, że stanie on na moim Wielkanocnym stole. W rezultacie zrobiłam takie dwa :)
Dziś, kiedy zapomnieliśmy już o innych słodkościach, chciałabym podzielić się z Wami tym pysznym ciastem. Świetnie sprawi się jako ciasto na niedzielne popołudnie, jak również jako wykwintny tort. W smaku bardzo przypominające dobrze nam znane Delicje - ciasteczka z galaretką w czekoladzie :)
Przepis może wygląda na skomplikowany, ale w praktyce taki nie jest, więc polecam :)



Ciasto:
  • 200 g masła, miękkiego 
  • 180 g cukru, drobnego 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii) 
  • 4 jajka 
  • 350 g mąki pszennej tortowej 
  • 50 g mąki ziemniaczanej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu lub maślani, ogrzanych do temperatury pokojowej 
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Następnie po łyżce mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć o tortownicy o średnicy ok. 26 cm piec ok. 45 minut w temp. 180st.C do suchego patyczka.

Poncz pomarańczowy: 
  • 200 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
lub
  • 100 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego) 
  • 50 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau) 
  • 50 ml zaparzonej herbaty (ostudzonej)

Przełożenie:

  • około 300 g dżemu pomarańczowego (np. z kawałkami skórek)*
  • 100 ml likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego 
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
* dżem miałam domowy i bardzo gęsty, więc pominęłam likier, sok i mąkę ziemniaczaną

Polewa czekoladowa: 
  • 125 g masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 2-3 łyżki gorzkiego kakao
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Masło przełożyć do garnuszka i rozpuścić, dodać cukier puder, mieszać, aż powstanie jednolita masa (uwaga! nie zagotować!) dodać kakao i rozpuszczoną żelatynę. Mieszać do momentu, aż uzyskamy gładką polewę. 

Można wykonać bardzie wykwintną wersję polewy z czekolady używając: 

  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki brązowego cukru (może być biały)
  • 250 ml śmietanki kremowej 30%
  • 200 g ciemnej czekolady
Kakao, cukier i wodę wymieszać. Śmietankę zagotować i dodać wcześniej wymieszane kakao z wodą i cukrem. Trzymać na małym ogniu do momentu, aż wszystko się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia. 

Wykonanie: 

Ciasto przekroić na 3 blaty. Kolejno blaty ciasta nasączać ponczem i smarować dżemem. Postępować tak z każdym plackiem. Wierzch i boki posmarować polewą czekoladową. Dowolnie udekorować. U mnie były to wiórki kokosowe. 


5 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. aż się pokuszę na wypróbowanie tego przepisu :)
    zapraszamy do nas :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie,na pewno wypróbuję przepis.Pozdrawiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe ale u mnie chyba by nie przeszło... Chociaż może.. ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...