Wertując przepisy natrafiłam na ten tort i postanowiłam, że stanie on na moim Wielkanocnym stole. W rezultacie zrobiłam takie dwa :)
Dziś, kiedy zapomnieliśmy już o innych słodkościach, chciałabym podzielić się z Wami tym pysznym ciastem. Świetnie sprawi się jako ciasto na niedzielne popołudnie, jak również jako wykwintny tort. W smaku bardzo przypominające dobrze nam znane Delicje - ciasteczka z galaretką w czekoladzie :)
Przepis może wygląda na skomplikowany, ale w praktyce taki nie jest, więc polecam :)
Ciasto:
Przełożenie:
Polewa czekoladowa:
- 200 g masła, miękkiego
- 180 g cukru, drobnego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego (lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii)
- 4 jajka
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 12% lub jogurtu lub maślani, ogrzanych do temperatury pokojowej
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch, ciągle miksując dodawać po jednym jajku. Następnie po łyżce mąki wymieszanej z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać śmietanę i delikatnie wymieszać. Wyłożyć o tortownicy o średnicy ok. 26 cm piec ok. 45 minut w temp. 180st.C do suchego patyczka.
Poncz pomarańczowy:
- 200 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
lub
- 100 ml soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
- 50 ml likieru pomarańczowego (np. Cointreau)
- 50 ml zaparzonej herbaty (ostudzonej)
Przełożenie:
- około 300 g dżemu pomarańczowego (np. z kawałkami skórek)*
- 100 ml likieru pomarańczowego lub soku pomarańczowego
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Polewa czekoladowa:
- 125 g masła
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 2-3 łyżki gorzkiego kakao
- 2-3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę rozpuścić we wrzątku. Masło przełożyć do garnuszka i rozpuścić, dodać cukier puder, mieszać, aż powstanie jednolita masa (uwaga! nie zagotować!) dodać kakao i rozpuszczoną żelatynę. Mieszać do momentu, aż uzyskamy gładką polewę.
Można wykonać bardzie wykwintną wersję polewy z czekolady używając:
- 1/4 szklanki gorzkiego kakao
- 1/4 szklanki wody
- 1/4 szklanki brązowego cukru (może być biały)
- 250 ml śmietanki kremowej 30%
- 200 g ciemnej czekolady
Kakao, cukier i wodę wymieszać. Śmietankę zagotować i dodać wcześniej wymieszane kakao z wodą i cukrem. Trzymać na małym ogniu do momentu, aż wszystko się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę i mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Odstawić do wystygnięcia.
Wykonanie:
Ciasto przekroić na 3 blaty. Kolejno blaty ciasta nasączać ponczem i smarować dżemem. Postępować tak z każdym plackiem. Wierzch i boki posmarować polewą czekoladową. Dowolnie udekorować. U mnie były to wiórki kokosowe.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńaż się pokuszę na wypróbowanie tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas :)
Wygląda smakowicie,na pewno wypróbuję przepis.Pozdrawiam i zapraszam :)
OdpowiedzUsuńCiekawe ale u mnie chyba by nie przeszło... Chociaż może.. ;)
OdpowiedzUsuń