Kopytka zawsze robię na zapas.
Lubię je mieć w zamrażarce na sytuacje awaryjne, kiedy nie mam pomysłu na obiad.
Szybkie i proste w wykonaniu a zarazem smaczne, zawsze inne dzięki różnym sosom lub dodatkom.
składniki na 4 porcje:
- 500 g ugotowanych ziemniaków, dobrze wystudzonych
- 180 g mąki pszennej
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- 1 łyżeczka Vegety
Ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Dodać pozostałe składniki i szybko wyrobić ciasto do uzyskania gładkiej masy. Na obficie posypanym mąką blacie uformować z ciasta 2 wąskie i długie wałki. Pokroić na ukośne kawałki (2 cm szerokości) i wrzucać na wrzącą wodę, gotować od 3 do 5 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię.
Najlepsze podane odsmażane z cebulką i pieczarkami :)
Najlepsze podane odsmażane z cebulką i pieczarkami :)
Wykonanie w Theromixie:
1. Ziemniaki, mąkę i kaszę manną rozdrobnić 10s./obr.4
2. Dodać jajko, sól i wyrobić przy pomocy kopystki 30s./Interwał.
Okrasa:
- 2 duże cebule
- 5 pieczarek
- sól i pieprz do smaku
Cebulę obrać i pokroić na kostkę, pieczarki umyć i obrać, pokroić na pół plasterki. Smażyć razem na łyżce oleju do zrumienienia, doprawić solą i pieprzem.
Podawać z kopytkami.
* kopytka można podawać z różnymi sosami, z bukietem surówek, polane sklarowanym masłem lub ze skwarkami z cebulą.
** do przygotowania kopytek najlepiej nadają się mączyste ziemniaki, zwłaszcza ugotowane dzień wcześniej lub pozostałe z wczorajszego obiadu, dobrze schłodzone w lodówce.
*** w przypadku młodych ziemniaków należy zwiększyć ilość kaszy manny do 30g, natomiast ilość mąki zwiększać, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta.
Cudowne....
OdpowiedzUsuńtakie z sosami uwielbiam najbardziej:)
OdpowiedzUsuńPs. zapraszam do akcji "gotowanie za głosowanie" :)
Kopytka to jest to. Mam dokładnie jak Ty, jak już stanę do, to zapas musi być wyrobiony! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSUUPER SMAKOWITE :)POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńTak prosty przepis, a jakże wspaniałe danie. Czasami człowiek ma już dość wyszukanych form i marzy mu się coś swojskiego. Do kopytek zawsze kefir z odrobiną drobno posiekanego szczypiorku. Pycha.
OdpowiedzUsuńmogłabyś napisać ile zawsze ok. dajesz ziemniaków, ale w sztukach? :>
OdpowiedzUsuńtrudno mi powiedzieć ile sztuk ziemniaków. Szczerze mówiąc to zawsze ziemniaków biorę na oko w zależności ile potrzebuję kopytek :)
Usuń