Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne i można wykorzystać go na wiele sposobów...
nadaje się do dań na słono jak i słodkich wypieków.
Dzisiejsza propozycja to pomysł na szybki, łatwy i smaczny obiad :)
Składniki na porcję dla 2 osób:
- opakowanie gotowego ciasta francuskiego
- 250 g pieczarek
- duża cebula
- kawałek pora
- 50 g sera żółtego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- sól i pieprz do smaku
Pieczarki obrać, przekroić na pół, a później w plasterki. Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka i udusić na łyżce oleju na patelni z pieczarkami. Dodać kurkumę i słodką paprykę, doprawić solą i pieprzem. Por pokroić w krążki i dodać do pieczarek. Krótko poddusić i odstawić do ostudzenia. W międzyczasie formę do tarty wyłożyć ciastem francuski i ponakłuwać widelcem. Ciasto upiec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C, aż będzie złote (ok.20 minut).
Gdy pieczarki z cebulą są już przestygnięte dodać połowę sera żółtego i wymieszać. Tak przygotowane nadzienie wyłożyć na upieczone ciasto, posypać pozostałym serem żółtym i zapiec w piekarniku przez kolejne 10 minut, aż nadzienie się podpiecze a ser roztopi.
Smacznego!
No to mamy niezły zbieg okoliczności, bo dostałam dzisiaj fajne pieczarki, kupiłam i zastanawiałam się co z nich zrobić. A tu trafiam na inspirację :)
OdpowiedzUsuńtylko ostrzegam, że zbyt dużo jedzenia z tego nie wychodzi :) taka porcja dla 2 osób :)
Usuń