20 kwietnia 2013

Łódeczki, czyli jajko sadzone w parówce

Kolejna odsłona jajka sadzonego :) 
Ten wariant na pewno zaskoczy domowników podczas śniadania!
Jajko wcale nie musi być nudne. 


Składniki na 1 porcję: 

  • 2 parówki drobiowe odtłuszczone
  • 2 jajka
  • łyżka masła
  • sól i pieprz

Parówki rozcinamy przez środek starając się nie porozcinać brzegów. Wspomagając się wykałaczkami powkładać je w parówkę w dwóch miejscach, aby rozchylić brzegi parówki i uzyskać kształt "oka". Tak przygotowane parówki przekładamy na rozgrzaną patelnię z roztopioną łyżką masła i delikatnie w środek każdej wbijamy jajko. Doprawiamy solą i pieprzem, i smażymy pod przykryciem, aż białko z wierzchu się zetnie a żółtko wciąż pozostaje płynne. 

Smacznego!





8 komentarzy:

Dziękuję za dodanie komentarza i zapraszam ponownie!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...